След официалната му телевизионна премиера  на 5 юли по БиТиВи

...
След официалната му телевизионна премиера  на 5 юли по БиТиВи
Коментари Харесай

Нов документален филм за Черно море тръгва на лятно турне

След формалната му телевизионна премиера  на 5 юли по БиТиВи най-новият документален филм, отдаден на неповторимата екосистема и опазването на Черно море - " Наука за морето ", стартира лятно турне по българското Черноморие. Първата прожекция на продукцията на Института по океанология към Българска академия на науките - Варна, е на 15 юли от 19 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. След това филмът ще бъде показан на 19 юли в границите на Burgas International Film Festival 2023, като се плануват още няколко дати на разнообразни точки от родното крайбрежие, научи ДУМА от Мартина Панайотова, специалист пиар и връзки.
В рамките на прожекцията във Варна на следващия ден феновете ще може да се срещнат с създателите на продукцията от Института по океанология и да зададат своите въпроси по време на специфична полемика.
Автори на " Наука за морето " са учените от екипа на Института по океанология, а продуценти - Bearfrost Production. Режисьори на продукцията са Стоил Димитров и Борислав Камилов, сценаристка - Марина Желева. В основната роля ще забележим набралата необятна известност сърфистка и екоактивистка Илияна Стоилова от сърф учебно заведение " Акаша ", които познаваме около предизвикването Wind2Wind и кино лентата " Море напразно " (2018). Илияна Стоилова влиза в ролята на водещ и откривател, който потегля на опознавателно морско странствуване, като редом се среща и показва работата на българските учени от Института по океанология и най-впечатляващите им резултати. 
" Наука за морето " демонстрира по завладяващ метод дейностите по премерване и проучване на динамичността на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и актуалните проявления, крайбрежната динамичност, обвързвана с въздействието на вълните, теченията и придвижването на седиментите, и, несъмнено, живите организми - от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.
Филмът споделя за Института по океанология, само че главната му концепция не е да го показа самичък по себе си, а посредством работата на учените да подчертава върху проблемите на Черно море. Някои от тях се появяват в общественото пространство, само че постоянно не се преглеждат в тяхната трудност и взаимообвързаност. На назад във времето остават и напъните, които учените поставят за одобряване, а в някои случаи и за оцеляване, на морската просвета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР